Astronomi

Astronomi - opdateret den 210817

Astronomi - opdateret den 210817

Så er den nye folder med atronomiforedragene for efteråret 2017 klar, du kan finde den her.

Astronomiforedrag tirsdag den. 28. marts kl. 19.00 i Katedralen på Myrthuegård

Foredragsholder Niels Lund, Emeritus Associate Professor, DTU SPACEDen kosmiske stråling - hvor kommer den fra?

Den kosmiske stråling blev opdaget allerede i 1912. Den var dermed det første konkrete varsel om at 'der er mere mellem Himmel og Jord end hvad øjet kan se'. I begyndelsen havde man ingen ide om hvad strålingen bestod af, eller hvorfra den kom.

I 1934 blev det foreslået, at strålingen kom fra eksploderende stjerner, supernovaer, og i 1948 opdagede man, at strålingen bestod af atomkerner af forskellige grundstoffer.

Et dansk-fransk satellitforsøg påviste i 1979, at den kemiske sammensætning af strålingen ikke passede med ideen om, at partiklerne blev kastet ud fra supernovaer. I dag er det med en ny teknik påvist, at partikler i rummet kan accelereres til kosmisk
stråling, energier, i områder hvor de interstellare gasskyer er i stærk bevægelse. Efter godt 100 års studier nærmer vi os derfor en forklaring på oprindelsen af den kosmiske stråling.

Astronomiforedrag den 10. november på Myrthuegård

I torsdags havde vi stor fornøjelse af Ib Lundgaard Rasmussen fra DTU Space. Han fortalte om liv i universet. Ud fra livets opståen og udvikling her på Jorden, fik vi en ide om de betingelser, der skal være opfyldt, for at der kan være liv andre steder. Vi kiggede også på mulighederne for liv, dels i Solsystemet, dels i andre solsystemer.

Det var et af de bedste foredrag, jeg har hørt på Myrthuegård, og det satte mange tanker i gang!

Astronomiforedrag den 31. oktober på Myrthuegård

Kristoffer Leer, der arbejder med forudsigelse af rumvejr på DTU Space, var på Myrthuegård og præsentere foredraget ”At leve med en stjerne”.

Solen udsender konstant en strøm af partikler, kendt som solvinden, og kombineret med soludbrud er solvinden den drivende kraft bag det fænomen, vi kalder rumvejr. Konsekvenserne heraf blev præsenteret i første halvleg, og efter en pause med boller og kaffe/te, kom Kristoffer ind på den nyeste forskning indenfor astronomien.

 

Det blev et rigtigt spændende foredrag for de 55, der var mødt op til en god aften!

Stjerneforedrag på Myrthuegård, den 1. marts 2016


Jens Futtrups panoramabillede fra Katedralen

De 65 fremmødte på Myrthuegård fik et fascinerende indblik i livet på Mars af en inspirerende fortæller. Trods sneglatte veje og blæst trodsede mange de vejrmæssige udfordringer. Morten Bo Madsen, lektor på Niels Bohr instituttet i astrofysik og planetforskning, fortalte med stor iver og gennemgik de forskellige Marsekspeditioner gennem tiderne. Der er som bekendt vand på Mars, men om der også har været liv, må fremtiden vise… Der er flere ekspeditioner undervejs, så meget vil givet ske de næste år grundet den nye teknologi, der bedre kan afdække bl.a. forekomsten af forskellige grundstoffer og metan.

Vores næste foredrag er tirsdag den 29. marts kl. 19.00. Her er det Morten Ankersen, Medici ph.d.-studerende i eksperimentel subatomar fysik på Niels Bohr Instituttet, der vil fortælle om eksperimentet IceCube, som på sydpolen leder efter signal fra neutrinoer i en kubikkilometer is for at gøre os klogere på ikke alene neutrinoer, men også processer i det ydre rum.

Siden med nyttige links til information, billeder og andet fra Mars kan du finde herunder:

Stjerneobservationsaften på Myrthuegård den 29. februar 2016

I går aftes havde vi atter observationsaften i vores AstroLab, og denne gang var vi heldige med klart vejr og en smuk stjernehimmel. Vi så bl.a. Oriontågen, som I måske kan ane det på billedet herunder samt galakserne M51 og M52. Oriontågen er 1800 lysår væk, så lyset har været LÆNGE undervejs.

Det er et fascinerende syn, som du også kan være med til.Jørgen Christensen-Dalsgaard, der er professor på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet var torsdag den 29. oktober på Myrthuegård for at fortælle om NASAs Keplermission, der blev sendt op i marts 2009 for at lede efter planeter i bane omkring andre stjerner. Han startede dog med at fortælle om stjernerne og deres egenskaber, da det som han udtrykte det, er noget der optager ham meget. Det generede ikke de 70 fremmødte, der nød en inspirerende aften med en foredragsholder, der i den grad formåede at få formidlet sit stof!

Så er den  nye folder med atronomiforedragene at finde i kolonnen til højre. Vi glæder os til at se dig herude! Prisen er stadigvæk 60,- for et super-inspirende foredrag, inklusiv kaffe/te og brød.

Den 19. marts holdt Hans Kjeldsen, Århus Universitet, et inspirerende foredrag i Katedralen på Myrthuegård. Han beskrev det selv som en rumsafari – en rejse ud i rummet, hvor han præsenterede det nyeste indenfor opdagelsen af nye planeter i rummet. Udviklingen går utrolig stærkt, og selvom han havde holdt foredrag på Myrthuegård for to år siden, var det helt ny viden vi blev præsenteret for. De 100 fremmødte fik en stor oplevelse i selskab med en levende formidler. Vi glæder os allerede til næste gang!

Astronomiaften den 11. marts

I går aftes havde vi for en gangs skyld fuldstændig skyfri himmel til vores astronomiaften på Myrthuegård. Det var der en del, der benyttede sig af. Og de fik en god oplevelse, da Ebbe (en af vores frivillige tilknyttet gården) bl.a. viste Oriontågen i teleskopet. Det fik Henning fotograferet, som du kan se herover. I får også et par stemningsbilleder fra en god aften!

Astronomiforedraget den 5. marts med Bjørn Franck Jørgensen

55 forventningsfulde personer i alle aldre var mødt frem til foredraget med Bjørn i Katedralen på Myrthuegård, og de var godt tilfredse, da vi kvart over ni tog det sidste spørgsmål! 

Inden da havde vi lært om de første tolkninger af himmelrummet, og hvordan det havde hjulpet mennesket til bl.a. at finde vej og forudse regntidens komme. Der blev vist flere eksempler på arkæologiske udgravninger fra bl.a. Sahara, hvor regntiden var en vigtig faktor, om end det regnede mere på det tidspunkt.

Bjørn pointerede også vigtigheden af, at vi fortsat tænker selv i stedet for at lade maskiner gøre det for os! Det var publikum ikke uenige i!

Kometen Lovejoy

Skal man have chancen for at se kometen Lovejoy, er det med at tjekke skydækket over Danmark. Der går nemlig 8.000 år, inden den returnerer... Og til astronomiaftenen i går i vores lille AstroLab på Myrthuegård fik vi – endelig – en i hvert fald næsten skyfri himmel. Her lykkedes det Henning Pedersen at få taget et billede. Også Lars Rasmussen fik fotograferet kometen, der er den grønne plet på billedet. Den lyse plet ved siden af er stjernen Almach. Så sådan en oplevelse kan man få, hvis ellers vejret er til det. Næste astronomiaften er den 11. marts kl. 19.00. I må meget gerne kigge forbi!

Jeg har også lagt Jesper Grønnes billede fra den 16. januar i boksen til højre.

Fotograf Jesper Grønne fortæller: ”Kometen blev opdaget af amatørastronomen Terry Lovejoy i 2014 (deraf navnet C/2014 Q2 Lovejoy). Det er Terry Lovejoys femte komet-opdagelse. Kometens grønne halo stammer fra molekyler bestående af 2 kulstofatomer (C2) samt cyanogen (CN), der lyser op, når det udsættes for det stærke ultraviolette sollys. Den lange hale, der består af ioniseret gas (kulmonooxyd CO⁺), blæses væk fra kometen af solvinden, den har derfor en retning væk fra Solen – uanset kometens bevægelsesretning.”

Billedet på forsiden er fra den svenske avis Aftonbladet.

Klaus Mølmer, Professor, PhD Department of Physics and Astronomy ved Aarhus Universitet var forbi den 11. november og fortalte levende og inspirerende om kvantemekanikken. På trods af emnets karakter lykkedes det ham at formidle det svære stof, så de mere end 100 tilhørere fik fuld valuta for pengene. 

Han startede sit foredrag ved den danske fysiker Niels Bohr, og han vendte flere gange tilbage til netop ham. Bohrs teori blev forløberen for den såkaldte kvantemekanik. Det er stadigvæk, den dag i dag, et område, hvor forskerne har meget at lære!

Steen Eiler Jørgensen, cand.scient. i fysik og formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning holdt i går et foredrag på Myrthuegård for mere end 50 fremmødte, der blev begejstret af hans entusiasme og evner som formidler. Vi lærte om rumraketternes historie og deres betydning for udviklingen af moderne teknologi. Desuden gav Steen sit bud på vigtigheden af en fortsat udvikling indenfor rumfart og astronomi.

Astronomisk velgørenhed

Den 5. november 2013 havde vi pressemøde vedrørende vores nye AstroLab (astronomi laboratorium). Lida og Oskar Nielsens Fond har givet 380.000 kr. til opførelsen af laboratoriet. Bestyrelsesformand Birger Nielsen fortalte, at indtil da havde fonden givet over 40 millioner kroner til kulturelle aktiver i kommunen; udvalgsformand Knud Jager Andersen takkede på kommunens vegne. Se indslaget fra TV-Esbjerg og læs projektbeskrivelsen.