Offentlige arrangementer

Offentlige arrangementer - opdateret 011117

Så er folderen med efterårets astronomiforedrag klar! Du kan læse den her.

Der blev afholdt en offentlig fugletur til vaden den 9. august: Der var flere fugle end deltagere til gårsdagens fugletur til vaden ved Myrthue, men vi så også rigtig mange fugle!

Blandt andet så vi Rødrygget Tornskade (1 han og 3 unger), krumnæbbet ryle og 22 skestorke.

Michael Johansen talte endvidere 270 Lille Kobbersneppe, 525 Viber og 1700 Klyder – mange af disse på stor afstand, men det var imponerende alligevel!

De Rødryggede Tornskader var omkring os hele tiden på Pynten, og de satte ekstra kolorit på en god tur!Astronomiforedrag den 10. november på Myrthuegård

I torsdags havde vi stor fornøjelse af Ib Lundgaard Rasmussen fra DTU Space. Han fortalte om liv i universet. Ud fra livets opståen og udvikling her på Jorden, fik vi en ide om de betingelser, der skal være opfyldt, for at der kan være liv andre steder. Vi kiggede også på mulighederne for liv, dels i Solsystemet, dels i andre solsystemer.

Det var et af de bedste foredrag, jeg har hørt på Myrthuegård, og det satte mange tanker i gang!Nu vender vi snart tilbage med forårets program, men I kan nå at fejre julen inden da. Tak for jeres støtte til arrangementerne i ´16, og så glæder vi os, til vi ses i 2017! / Rene Rasmussen

Astronomiforedrag den 31. oktober på Myrthuegård

Kristoffer Leer, der arbejder med forudsigelse af rumvejr på DTU Space, var på Myrthuegård og præsentere foredraget ”At leve med en stjerne”.

Solen udsender konstant en strøm af partikler, kendt som solvinden, og kombineret med soludbrud er solvinden den drivende kraft bag det fænomen, vi kalder rumvejr. Konsekvenserne heraf blev præsenteret i første halvleg, og efter en pause med boller og kaffe/te, kom Kristoffer ind på den nyeste forskning indenfor astronomien.

Det blev et rigtigt spændende foredrag for de 55, der var mødt op til en god aften!

I søndags holdt vi vores årlige høstmarked på Naturskolen Kratskellet. Vejret var fantastisk godt, markedspladsen summede af liv, og de mange glade gæster nød de spændende aktiviteter. Der var musik, folkedans og flotte hjemmegjorte håndværks- og husflidsting på alle standene. Dagens højdepunkt blev afsløringen af Fransiskas sted. Den lokale duo Jørn Jørgen Jyde gik forrest i optoget hen til afsløringen og Knud Runge fra Hunderup-Sejstrup Lokalråd holdt talen, hvor han bl.a. fortalte om Fransiska Handbergs liv.


Markedet blev besøgt af omkring 500 gæster, som fik en dejlig sensommeroplevelse på naturskolen.

Billeder fra Naturens Dag 2016:Fra høstmarkedet på Kratskellet 2015:Der blev afholdt Økologisk Høstmarked på Midtgård den 4. september for 19. gang - og selvom vejret ikke helt var med os, nød omkring 1.500 mennesker den gode stemning og de mange smagsprøver, der blev serveret :-)Under Marbækdagen 2016 i kolonnen til venstre kan I finde et galleri fra dagen. Vi siger tak til de mange frivillige - og de mange gæster, der var med til at skabe rammerne for en meget vellykket dag. Omkring 4.500 besøgende var forbi gården, og det er dermed de største antal gæster, vi har haft herude!

Stjerneforedrag på Myrthuegård, den 1. marts 2016


Jens Futtrups panoramabillede fra Katedralen

De 65 fremmødte på Myrthuegård fik et fascinerende indblik i livet på Mars af en inspirerende fortæller. Trods sneglatte veje og blæst trodsede mange de vejrmæssige udfordringer. Morten Bo Madsen, lektor på Niels Bohr instituttet i astrofysik og planetforskning, fortalte med stor iver og gennemgik de forskellige Marsekspeditioner gennem tiderne. Der er som bekendt vand på Mars, men om der også har været liv, må fremtiden vise… Der er flere ekspeditioner undervejs, så meget vil givet ske de næste år grundet den nye teknologi, der bedre kan afdække bl.a. forekomsten af forskellige grundstoffer og metan.

Vores næste foredrag er tirsdag den 29. marts kl. 19.00. Her er det Morten Ankersen, Medici ph.d.-studerende i eksperimentel subatomar fysik på Niels Bohr Instituttet, der vil fortælle om eksperimentet IceCube, som på sydpolen leder efter signal fra neutrinoer i en kubikkilometer is for at gøre os klogere på ikke alene neutrinoer, men også processer i det ydre rum.

Siden med link til billede og andet fra Mars kan du finde under astronomi. Her finder du også Morten Bo Madsens kontaktdetaljer, hvis du har yderligere spørgsmål... Eller i kolonnen til højre.

Stjerneobservationsaften på Myrthuegård den 29. februar 2016

I går aftes havde vi atter observationsaften i vores AstroLab, og denne gang var vi heldige med klart vejr og en smuk stjernehimmel. Vi så bl.a. Oriontågen, som I måske kan ane det på billedet herunder samt galakserne M51 og M52. Oriontågen er 1800 lysår væk, så lyset har været LÆNGE undervejs.

Det er et fascinerende syn, som du også kan være med til. Vores næste observationsaften er den 14. marts og igen den 6. april fra kl. 19.00-21.00.Torsdag den 26. november fortalte Karsten Frank Brogaard om Mælkevejens stjernehobe. Og dermed løb vi tør for astronomiforedrag i 2015. Men vi vender tilbage til marts. I kan læse folderen ved at klikke her eller på billedet i kolonnen til højre.

Jørgen Christensen-Dalsgaard, der er professor på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet var torsdag den 29. oktober på Myrthuegård for at fortælle om NASAs Keplermission, der blev sendt op i marts 2009 for at lede efter planeter i bane omkring andre stjerner. Han startede dog med at fortælle om stjernerne og deres egenskaber, da det som han udtrykte det, er noget der optager ham meget. Det generede ikke de 70 fremmødte, der nød en inspirerende aften med en foredragsholder, der i den grad formåede at få formidlet sit stof!

Svampeturen lørdag den 19. september blev på alle måder en super dag! Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, og det lykkedes os at finde masser af spiselig rørhat, så alle fik smagt på forskellige svampe, bl.a. Karl Johan, brunstokket rørhat og prægtig skørhat. De blev tilberedt over bål – og serveret med et godt glas øl, hvidvin eller økologisk saft. Men først skulle svampene findes, og Johnny Hansen og hans kone Annette gjorde turen lærerig med masser af ny viden til de 38 voksne + 10 børn, der havde valgt at bruge eftermiddagen i selskab med de to samt et par naturvejledere fra MYRTHUE - natur, kultur og læring. Vi hørte bl.a. om svampens levevis og blev udstyret med kurve, urteknive og svampebøger, inden vi gik i plantagen. Og som sagt blev der fundet svampe nok til en fin afslutning i haven, hvor solen gjorde os selskab.

Bedsteforældredagen i forbindelse med Naturens Dag i søndags blev en stor succes med omkring 200 deltagere! Der var fuld gang i æblekværn og -presser, stenovn og glade børnestemmer i luften ved Feltstationen. Alt i alt en dejlig dag med gode oplevelser for store og små! Se billederne i kolonnen til højre...

Onsdag den 2. september var 25 forventningsfulde deltagere mødt frem til en kulturhistorisk vandring i Myrthueområdet med afsæt i jernalderen. Arkæolog Ingrid Stoumann var turleder i samarbejde med centerleder Jens Futtrup. Se billedet i kolonnen til højre...

Fugletur til vaden, lørdag den 8. august

En lille gruppe havde valgt at starte dagen med en fugletur ved Myrthuegård trods Esbjerg Festuge og pragtfuldt vejr. Vi gik fra gården til vaden, hvor vi kiggede lidt på de fugle, der fouragerede på vaden og ved Thøgers Hul. Det var smukt dernede, men mange af fuglene var langt væk denne morgen. På Pynten kiggede vi på fugle i teleskop, nød udsigten og en kop kaffe. Næste år bliver fugleturen til vaden afholdt umiddelbart efter arbejdstid en torsdag. Så vil det komme til at passe bedre med tidevandet. Vi melder ud i god tid, men det bliver i august.

Turen om skovens fugle afholdes sidst i juni, så vi kan ringmærke unger i kasserne. 

Vi håber at se mange af jer herude!

Blomsternes Dag 2015

På Myrthuegård udbød vi i forbindelse med Blomsternes Dag en kryddersnapsetur. På turen havde naturvejledere fra MYRTHUE i samarbejde med Esbjergegnens Drambryggere en botanisk tur gennem strandengen til vaden. Her præsenterede vi nogle af karakterplanterne, samt – ikke mindst – gav smagsprøver på urter, der kan give vidt forskellige og velsmagende kryddersnapse. Ikke alle var lige begejstrede hver gang, men alle fandt nogle de kunne lide – og værdsatte den ny viden om planterne, og de muligheder det giver for at indsamle på egen hånd. Der blev uddelt diverse kompendier, så alle nu kan lave deres egen gåsepotentil, blodrod (tormentil potentil), røllike og strandmalurt-kryddersnaps, som vi bl.a. smagte. 
Vi takker drambryggerne for deres input – og glæder os til at se dem og andre interesserede næste år. Blandingen af ekpertice og novice gjorde turen berigende for alle!

Myrthuegårds historie samt lidt om eneboeren Kristian Hunderups liv…
Tak til alle deltagere ved vores offentlige arrangement omkring Myrthuegårds historie samt eneboeren Kristian Hunderup! Det var en fantastisk tur med så meget nyt – og med så mange der kendte Kristian, da han slog sine folder her. Dette arrangement kan ikke gøres om, så I gik glip af noget helt specielt! Tak til Ivan for fortællingen, samt alle der bød ind undervejs. 
Vi startede på gården – og gik senere ned til Kristians hus, hvor vi hørte beretninger fra Kristians 60 år i selskab med dyr og gode naboer herude. Se billedet herover samt billederne til højre.

På den offentlige fugletur i går fik vi en god oplevelse, da en broget fluesnapper på træk gjorde os selskab et stykke af vejen. Den havde travlt med at æde smådyr, som den behændigt fangede i luften. Vi tjekkede også en del redekasser, men fandt kun æg i en enkelt, hvor en sumpmejse havde lagt 7 æg. Desuden får I et billedet af en flot musvitrede, som er klar til en ny sæson.

Næste år holder vi fugleturen med fokus på skovens fugle en måned senere, så vi kan ringmærke unger fra kasserne.

Billedet af fluesnapperen er lånt fra DOF.