Nationalpark Vadehavet & Verdensarv

Nationalpark Vadehavet & Verdensarv

Nationalpark Vadehavet & Verdensarv

Nationalpark Vadehavet

Vadehavet er et af verdens vigtigste vådområder. Et stort, unikt natur-  område fuld af liv og oplevelser. Vadehavet er det blanke, stille vand og samtidigt det stormende hav. Det er kendetegnet ved, at vandet to gange om dagen flyttes frem og tilbage. Hver gang trækkes cirka en milliard kubikmeter vand ud gennem de fire dyb, som forbinder Vadehavet med Nordsøen. Denne proces kaldes for ebbe, mens den modsatte vej er flod.

Vadehavet blev i 2008 udpeget som nationalpark og indviet i 2010. Hele det 500 km lange tidevandsområde, der strækker sig fra Blåvandshuk i Danmark gennem Tyskland til Den Helder i Holland, har siden 2014 status som Unescos verdensarv.

Få meget mere at vide om naturen og kulturen i Nationalpark Vadehavet via vores magasiner, foldere og temarapporter.Verdensarv Vadehavet

Vadehavet er et sted som intet andet: Det største ubrudte system af tidevandsområde og vadeflade i verden, som strækker sig over 500 km fra den nordligste kystlinje af de 3 lande – Holland, Tyskland og Danmark. Læs mere påwww.vadehavet-verdensarv.dk.

Home

Vadehavet rykker op i verdens natur-superliga

UNESCO har udpeget den danske del af Vadehavet som en del af verdensarven. Det eftertragtede kvalitetsstempel kan gøre Vadehavet til en grøn turistmagnet for hele verden. Som det første naturområde i Danmark kan Vadehavet nu sammen med Stevns Klint kalde sig en del af verdensarven. Dermed rykker den sydvestjyske perle helt op i verdens natur-superliga med verdenskendte destinationer som Grand Canyon og Great Barrier Reef.

Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandssystem, og dyre- og plantelivet har udviklet sig mangfoldigt. Mere end 10.000 dyre- og plantearter lever her, og millioner af trækfugle benytter Vadehavet som en uundværlig station for mellemlanding og proviantering

I forvejen er Vadehavet i Tyskland og Holland udpeget som verdensarv, men ikke før har hele Vadehavet kunne smykke sig med UNESCOs blå stempel.

Læs mere om Vadehavet, og grunden til vi modtog prisen her.

Nationalparkens formidling

Nationalpark Vadehavet gennemførte i 2014-2015 projektet Friluftsturisme i Nationalpark Vadehavet. Formålet med projektet var at skabe bedre rammer for friluftsliv – navnlig havkajakker, cyklister og vandrere – i nationalparken. Der er derfor anlagt forskellige faciliteter - læs mere på Nationalpark Vadehavets hjemmeside. I kolonnen til højre kan du se filmene om Marbæk og Skallingen. Du kan også se resten af filmene her. Der er film om Janderup, Ho og Varde; Mandø; Hjerpsted og Ballum; Højer og Tøndermarken; Rømø; Fanø og Fanø nord samt Sneum og Ribe.